copyright© Marja Junnikkala

Parin viime vuoden aikana olen keskittynyt taiteellisessa työskentelyssäni ympäristötaiteeseen. Olen tallentanut valokuviin esteettistä tutkimustani luontosuhteestani sekä luonnonilmiöistä, kuten tuulesta, vedestä ja valosta.

Ympäristötaidevalokuvia galleriassa >

 

Esteettisestä luontosuhteestani

Kauneus, ei hallittu tai virheetön, vaan elämä, joka kietoo sisäänsä hallitsemattoman – kuoleman ja syntymän ihmeen – kiehtoo mieltäni. Miten osallistua kauneuden tapahtumiseen ja tuoda se ilmi olevan ilmenemiseen taidokkaasti osallistuen?

Yllättävä kohtaamisen hetki, ilmestys ja ihmetys. Antautua ihmettelemään, alkaa nähdä hetkessä näkyvän lävistävä näkymätön ja kehiä se esteettisessä suhteessa näkyväksi.

Taiteessa oleminen on minulle merkityksellistä olemista; olemisen mieltä kysyvää ja tunnustelevaa – pyrkimystä luovaan ja taidokkaaseen ilmenemiseen suhteessa ympäröivään todellisuuteen. Olen kiinnostunut taiteen olemuksesta esteettisenä toiminnan filosofiana.

Luonnon kanssa työskentely on avannut olemustani osana luontoa, mutta samalla olen tiedostanut paremmin olemustani myös osana kulttuuria. Luonto on ihmiselle ihmeellinen ja loputon haaste ja tämä haastava suhde on synnyttänyt moninaista kulttuuria. Ajassamme kulttuuri näyttäytyy usein aggressiivisena – luontoa kuluttavana, itsekkäästi hyödyntävänä ja elämänhallintaan pyrkivänä. Olen kiinnostunut toisenlaisesta luontosuhteesta, joka edellyttää tiedostavaa ja vallitsevasta kulttuurista poikkeavaa asennetta.

Voiko ihminen ilmetä harmonisessa suhteessa luontoon? Millaisena ilmenisi immateriaalinen ja luova suhde luontoon, joka avaisi ymmärrystä ihmisen paikasta ja olemuksesta osana luontoa? Millaista on taidokas osallisuus elämän tapahtumiseen?

 copyright© Marja Junnikkala

 

ETUSIVU
CV
GALLERIA
YMPÄRISTÖTAIDE
PEDAGOGI
YHTEYSTIEDOT / LINKIT
In English